Mooie beweegprojecten in IJsselland Ziekenhuis dankzij Stichting Vrienden Havenziekenhuis! (19 april 2019)

Dankzij de financiële steun van de Stichting Vrienden van het Havenziekenhuis kan het IJsselland Ziekenhuis drie mooie projecten voor ouderen en jonge ouders realiseren.

Vanwege de sluiting en omvorming van het Havenziekenhuis heeft de Stichting Vrienden van het Havenziekenhuis besloten de stichting per einde van 2018 op te heffen en de gelden te besteden aan patiëntgerelateerde projecten in Rotterdam en omstreken. De partnerziekenhuizen in de huidige Havenpolikliniek, waaronder ook ons ziekenhuis, konden hiervoor projecten bij de Stichting indienen, en van de projecten die het IJsselland heeft aangevraagd zijn er drie goedgekeurd.

Het betreft twee projecten voor afdeling Geriatrie: een Qwiek up en een Fietslabyrint. Hiermee worden ouderen gestimuleerd om meer te bewegen en tegelijkertijd krijgen zij belevingsgerichte zorg aangeboden. De Qwiek up en het Fietslabyrint zijn inmiddels aangeschaft.

Het derde goedgekeurde project is Familienet, waarmee ouders via de website van het IJsselland live (via een beveiligde toegang) naar hun baby kunnen kijken. Familienet wordt in gebruik genomen als de kinderafdeling is verbouwd.

Wat houden de projecten in?
Qwiek up
De Qwiek up is een mobiele projector die van elke ruimte een belevingsruimte maakt. Door middel van projecties van beelden op de muur en/of het plafond (bijvoorbeeld bekend oude foto’s), ondersteund met rustgevende of herkenbare muziek, biedt het ontspanning en structuur aan patiënten op momenten die daarom vragen. Bijvoorbeeld bij onrust of het verliezen van een dag- en nachtritme. Het apparaat is eenvoudig te bedienen door familie, begeleiders en verpleging.

Fietslabyrint met motomed
Mensen die niet zelfstandig buiten kunnen fietsen, kunnen met het Fietslabyrint virtuele fietstochten maken en zo de wereld ontdekken of in hun eigen woonplaats fietsen. Een motomed is een fiets/bewegingstrainer voor de armen en benen die gebruikt kan worden door mensen met een bewegingsbeperking. De fietsroutes op het scherm zorgen voor herkenning, afleiding en gespreksstof, waardoor mensen langer fietsen en op een ontspannen manier hun conditie verbeteren. De prachtige beelden en omgevingsgeluiden zorgen voor een realistische fietservaring, waardoor mensen meer plezier krijgen in bewegen. Het Fietslabyrint is ook toegankelijk voor patiënten in een rolstoel.

Het IJsselland Ziekenhuis is heel erg blij met deze donatie, en dankt de Stichting Vrienden van het Havenziekenhuis hiervoor heel hartelijk! Onze patiënten maken er al dankbaar gebruik van.

Vrienden maken nieuwe Vrienden (21 juni 2018)

De Capelse Rotary en de Capelse Lionsclub brachten donderdagavond 21 juni 2018 een bezoek aan het IJsselland Ziekenhuis.

Na een prima georganiseerde en smaakvolle maaltijd in ons restaurant volgde een hartelijk welkom door bestuursvoorzitter Albert van Wijk. Albert schetste een kort beeld van ons ziekenhuis: hij vertelde over de (gerealiseerde en voortdurende) verbouwingen, de samenwerking met het Erasmus MC en de manier waarop we in het IJsselland zorg verlenen. ‘Hier gaat het om u’  is het gevoel dat we onze patiënten en hun naasten willen geven.

Aansluitend gaf Eric-Paul Dijkhuizen, de voorzitter van de Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis, uitleg over waar de Vrienden voor staan en wat zij graag voor het ziekenhuis willen betekenen. Het ziekenhuis heeft verschillende wensen en één van deze wensen is het meer kindvriendelijk inrichten van verschillende behandel- en wachtruimtes. Een kindvriendelijke aankleding schept een gevoel van veiligheid en herkenning en zorgt voor afleiding bij het wachten. Dat kan allemaal bijdragen aan het verminderen van angst. Vooral op de traumakamer van de Spoedeisende Hulp en op het afnamelaboratorium bij het bloedprikken wil het IJsselland de inrichting graag aanpassen.

Hekkensluiter was Judith Lens, anesthesioloog en intensivist in het IJsselland. Judith sloot de presentatie af met een bevlogen en warm verhaal over haar werk in het IJsselland Ziekenhuis i.s.m. het Erasmus MC.

Rondleidingen
Het programma ging verder met een aantal rondleidingen. Enthousiaste en betrokken collega’s namen hun gasten mee naar het AKL, het prik laboratorium, de kinderafdeling, het Geboortecentrum, de nieuwe dagverpleging en het MDL centrum.
De avond werd afgesloten met een netwerkborrel.

Voor de leden van de Lions en Rotaryclub was het een zeer indrukwekkende avond. Zij vonden het allemaal goed verzorgd. En de Vrienden? Die hebben er weer een paar nieuwe Vrienden bij.