Dankzij de Stichting Vrienden zijn al veel extra’s voor het IJsselland gerealiseerd. Hieronder presenteren wij u deze mooie projecten.

Qwiek up, mobiele projector die van iedere ruimte een belevingsruimte maakt

De Qwiek up is een mobiele projector die van elke ruimte een belevingsruimte maakt. Door middel van projecties van beelden op de muur en/of het plafond (bijvoorbeeld bekend oude foto’s), ondersteund met rustgevende of herkenbare muziek, biedt het ontspanning en structuur aan patiënten op momenten die daarom vragen. Bijvoorbeeld bij onrust of het verliezen van een dag- en nachtritme. Het apparaat is eenvoudig te bedienen door familie, begeleiders en verpleging.

Dit project kon worden verwezenlijkt dankzij de financiële steun van de Stichting Vrienden van het Havenziekenhuis.

20190410_Qwiek D2M_02 k

Fietslabyrint met motomed voor mensen die niet zelfstandig buiten kunnen fietsen

Mensen die niet zelfstandig buiten kunnen fietsen, kunnen met het Fietslabyrint virtuele fietstochten maken en zo de wereld ontdekken of in hun eigen woonplaats fietsen. Een motomed is een fiets/bewegingstrainer voor de armen en benen die gebruikt kan worden door mensen met een bewegingsbeperking. De fietsroutes op het scherm zorgen voor herkenning, afleiding en gespreksstof, waardoor mensen langer fietsen en op een ontspannen manier hun conditie verbeteren. De prachtige beelden en omgevingsgeluiden zorgen voor een realistische fietservaring, waardoor mensen meer plezier krijgen in bewegen. Het Fietslabyrint is ook toegankelijk voor patiënten in een rolstoel.

Dit project kon worden verwezenlijkt dankzij de financiële steun van de Stichting Vrienden van het Havenziekenhuis.

20190404_Fiets Fysio voor Vrienden_04 k

Speelwand voor kinderen bij de Spoedeisende Hulp

Lang wachten en misschien heb je pijn. Dan is het superfijn als je in de wachtruimte bij de Spoedeisende Hulp toch een beetje afleiding hebt.

Dankzij verschillende acties in winter 2016-2017 heeft de afdeling Spoedeisende Hulp nu een speelwand met touchscreen voor de kinderen in de wachtkamer.

touchscreen seh k

Relaxstoelen op afdeling Neonatologie mede dankzij Stichting Pallieter

De kinderafdeling van het IJsselland Ziekenhuis heeft twee prachtige relax fauteuils gekregen van de Stichting Pallieter. Deze elektrische relax fauteuils worden gebruikt door ouders, die hierin heerlijk met hun pasgeboren kindje kunnen buidelen.
Buidelen is in de eerste levensfase  erg belangrijk voor de relatie tussen ouder en kind. Als een kindje in de couveuse ligt, is lichamelijk contact niet altijd zo vanzelfsprekend. Even knuffelen is er dan niet bij. De enige manier om te kunnen knuffelen is ‘buidelen’.
Bij het buidelen ligt de ouder met ontbloot bovenlichaam langere tijd in een comfortabele ligstoel met het kindje op de borst, dekens eroverheen voor de warmte. Dit is zowel voor ouders als voor het kindje een fijne ervaring. Deze stoelen hebben daarom een grote toegevoegde waarde voor ouder en kind.

De medewerkers van de kinderafdeling van het IJsselland Ziekenhuis bedanken ook de Stichting Pallieter voor deze prachtige voorziening!

20170922_Relaxstoel C3-2737k

Seniorvriendelijke klokken

Dankzij de Vrienden van het IJsselland zijn 140 klokken geplaatst op de kamers van de verpleegafdelingen voor onze oudere patiënten en voor iedereen die niet goed kan zien.

De klokken zijn extra groot en tevens wordt de datum vermeld. Heel fijn voor patiënten die wat langer in het ziekenhuis moeten verblijven en voor wie het besef van dagen en tijd moeilijker wordt.

Vrienden Klokken

Healwell ondersteunt dag- en nachtritme IC-patiënt

Op 17 juni 2016 opende de burgemeester van Capelle a/d IJssel de eerste Intensive Care (IC) afdeling van Nederland met Healwell. Healwell is een lichtoplossing van Philips die het natuurlijke dag- en nachtritme van de patiënt ondersteunt en zo rust en comfort voor de patiënt bevordert. Voor patiënten op een IC afdeling, die de hele dag binnen zijn met veel apparatuur om zich heen, kan kunstlicht een gezonde slaap/waak-cyclus ondersteunen door de patronen van het natuurlijke daglicht na te bootsen. Goed en passend licht op de verschillende momenten van de dag draagt bij aan comfort, aan patiënttevredenheid, aan het psychische en emotioneel welbevinden van een patiënt, en aan de kwaliteit van slaap. Het licht kan per kamer – dus per individuele patiënt – worden geregeld. De speciale verlichting op de IC-afdeling is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis.
Ga naar Intensive Care, ysl.nl

Dromerig plafond in de MRI-kamer

December 2015 kon het IJsselland de nieuwe MRI scanner in gebruik nemen. Voor de patiënt biedt de scanner meer comfort dan voorheen: het onderzoek gaat veel sneller en een patiënt kan gemakkelijker op de juiste manier op de tafel liggen.  Daarbij hebben de Vrienden van het IJsselland voor een prachtig nieuw lichtplafond gezorgd waarbij de patiënt tijdens de scan naar dromerige witte wolken in de verte kan kijken. Een fijne afleiding.

Vrienden plafond MRI

Afwegingen in palliatieve zorg delen: 'Gewonnen tijd'

In februari 2014 won het IJsselland Ziekenhuis de Guus Schrijversprijs voor het beste zorgpad van het jaar: het Transmurale Zorgpad Palliatieve Zorg. Dit was voor het ziekenhuis de aanleiding om een boek samen te stellen met verhalen over het zorgpad. Verhalen voegen immers waarde toe, zeker als het over de laatste levensfase gaat.

Het boek ‘Gewonnen tijd’ gaat over ondersteunende zorg in het laatste levensjaar. Het zijn de verhalen van patiënten, nabestaanden en zorgverleners uit de keten, waarbij zij niet alleen spreken over protocollen en de werkwijzen, maar juist ook over afwegingen en nuances.

De Vrienden hebben in de totstandkoming van het boek in 2015 essentieel bijgedragen. Hierdoor kunnen we deze belangrijke ervaringen en kennis nu delen met palliatieve zorgteams en ziekenhuizen in het hele land, en zelfs in België.

Patiëntvoorzieningen Maag-, Darm- en Levercentrum

Aanvullende voorzieningen voor patiënten in het Maag-, Darm- en Levercentrum, zoals een aanmeldzuil en een watercooler. De mensen die na een onderzoek of kleine ingreep kort op de dagverpleging MDL moeten blijven, kunnen kijken naar mooie verlichte plafondplaten. Alsof je naar buiten kijkt.

Heart Pillows

Vergoeding van het materiaal voor de “Heart Pillows.” Verpleegafdeling B2 maakt deze kussens voor patiënten die een okselkliertoilet bij borstkanker hebben ondergaan. Het kussen kan in de oksel worden geklemd en geeft steun, het helpt oedeem voorkomen en het draagt bij aan het verminderen van pijn. Patiënten mogen hun kussen mee naar huis nemen.