Skip to main content

De betekenis van een koppelbed voor de familie van een patiënt

13 september 2021

In juli zag ik op facebook een bericht geplaatst door Ilse Duifhuizen over de chocolade actie in samenwerking met de Vrienden van het IJsselland voor een koppelbed. Met interesse heb ik het gelezen en wilde hier ook mijn steentje aan bijdragen.

Niet wetende dat ik zelf binnen 10 dagen gebruik zou gaan maken van een bed naast mijn dierbare zus Inge van Dijk. In de laatste dagen van Inge's leven hebben haar vriend en ik s'nachts bij haar gewaakt en geslapen. De eerste nacht vroeg Inge mij om haar hand/arm vast te houden. We hadden het geluk dat er een gewoon ziekenhuisbed beschikbaar was waar ik in kon slapen en niet een opklapbed, zodat ik op gelijke hoogte met haar lag. Het bedhek zat er wel tussen maar dat maakte niet uit; ik kon dicht bij haar zijn en heb haar hand heel de nacht vast kunnen houden.

We sliepen naast elkaar zoals vroeger toen we kinderen waren. Ik voel me een zeer bevoorrecht mens dat ik dit heb kunnen doen. Het is een laatste mooie herinnering die niemand ons meer afneemt.

Toen Inge overleed besloten mijn man Erik en ik een inzamelingsactie te houden voor het koppelbed op de uitvaart van Inge. Zonder chocolade want dat zou een beetje teveel van het goede zijn. Ook heb ik mijn vriendenlijst in mijn whatsapp een berichtje gestuurd voor een donatie. Het is hartverwarmend om te zien dat zelfs mensen die mijn zus niet kenden toch een donatie deden.

Hierbij willen wij de oncologie afdeling dan ook ons ingezamelde geld overhandigen, zodat er heel veel mensen een mooie laatste onbetaalbare herinnering kunnen maken op het koppelbed.

Liefs, Erik en Petra Kruithof