Het IJsselland Ziekenhuis, Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis vragen samen met Sanquin aandacht voor het belang van bloeddonatie

14 juni 2022

Als bloeddonor red je levens!

Vandaag, 14 juni, is het Wereld Bloeddonordag. Samen met Sanquin vragen we aandacht voor het belang van bloeddonatie. In onze regio zijn veel nieuwe donoren nodig.

Als medewerkers van het YSL weet jij natuurlijk als geen ander hoe bloed het leven van talloze patiënten kan verbeteren of redden. Zo gaat bijvoorbeeld 30% van al het donorbloed en 70% van alle bloedplaatjes naar kankerpatiënten. Maar bloed is ook van levensbelang voor vrouwen na een zware bevalling, mensen die een ongeluk hebben gehad of voor vroeggeboren baby's. Bestandsdelen uit bloed worden ook gebruikt als grondstof voor levensreddende medicijnen.

Heb jij al eens stilgestaan bij de mogelijkheid om zelf bloed te doneren? Als bloed- of plasmadonor heb je een enorme impact met maar korte tijd. En ook fijn om te weten: met elke donatie worden je bloeddruk en -waarden gecontroleerd. Zo help je niet alleen anderen, maar zorg je ook goed voor jezelf!

Ben je overtuigd en wil je jezelf aanmelden als donor? Doe dat dan via onderstaande link. Een echte win-win: van elke aanmelding, ontvangt Stichting Vrienden van het IJsselland een donatie.

Je kunt je in drie stappen aanmelden:

 1. Meld je hier online aan als bloeddonor
 2. Je krijgt een medische check op locatie op een datum naar keuze
 3. Als uit de test blijkt dat je bloed kunt geven, ben je officieel donor. Je ontvangt daarna vanzelf een oproep voor je eerste donatie.

Over bloed doneren

 • Vrouwen mogen tot 3 keer per jaar bloed doneren, voor mannen geldt een maximum van 5 keer.
 • Zodra jouw bloed nodig is, ontvang je een oproep.
 • Hoe vaak je wordt opgeroepen, hangt af van je bloedgroep en de vraag vanuit ziekenhuizen.
 • Bloed afnemen duurt maar 10 minuten.
 • Verder beantwoord je vóór iedere donatie enkele medische vragen en wordt je hb-waarde en bloeddruk gemeten. Na afloop eet en drink je iets in het donorcafé. Met een uurtje sta je weer buiten.
 • Er is een bloedbank gevestigd op 10 minuten rijden van het ziekenhuis, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een bloedbanklocatie vlakbij je huis.

Over Sanquin

In Nederland zorgt Sanquin voor de bloedvoorziening. Naast het afnemen, verwerken en uitgeven van bloedproducten, verricht Sanquin ook onderzoek naar het effectiever inzetten van bloed.

Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis

 • Prins Constantijnweg 2

 • 2906 ZC Capelle aan den IJssel

Copyright © - Alle rechten voorbehouden

Powered by