Skip to main content

Ondernemersontbijt Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis een succes!

12 juni 2023

Een vriend maakt het verschil.

Capelle aan den IJssel, 30 mei 2023

Vanmorgen werden in alle vroegte een flink aantal ondernemers welkom geheten door Marianne van den Anker (Bestuurslid Stichting Vrienden van het IJsselland) in het IJsselland Ziekenhuis voor het Ondernemersontbijt. Het thema van dit ontbijt was het ziekenhuis als bedrijf.

Albert van Wijk, voorzitter raad van bestuur IJsselland Ziekenhuis: ‘als ziekenhuis hebben wij een maatschappelijke opdracht: patiënten de zorg bieden die zij nodig hebben. Maar daarnaast zijn wij ook de grootste werkgever in Capelle aan den IJssel. We vinden het belangrijk om verbinding te zoeken met onze omgeving. Ondernemers maken hier zeker deel van uit.’

 

Onder het genot van verse broodjes en jus d’orange kregen ondernemers inzicht in de diverse geldstromen binnen het IJsselland Ziekenhuis door presentaties van Martijn Vooijs (Manager Financiën, Control en Verkoop) en Lianne Boesten (Klinisch Chemicus en manager Algemeen Klinisch Laboratorium). Martijn Vooijs: “de landelijke prognose is dat in 2040 de zorgkosten zijn verdubbeld, als we de werkwijze niet veranderen. Dit wordt mede veroorzaakt door de vergrijzing, complexere aandoeningen bij patiënten en technologische ontwikkelingen. De zorgverzekeraar vergoedt het minimaal noodzakelijke. De samenwerkingsactiviteiten voor laboratorium diagnostiek voor andere zorgaanbieders en de verhuur van reeds aanwezige capaciteit bieden ons extra inkomsten die we hard nodig hebben. Deze inkomsten worden mede ingezet om onze patiënt dat extra stukje welbevinden en beleving te bieden. Ons uitgangspunt is steeds dat onze eigen patiënt de zorg krijgt die hij nodig heeft.’

 

Lianne Boesten vertelt over de ontwikkeling van de samenwerkingsactiviteiten van het Algemeen Klinisch Laboratorium (AKL): ‘vanuit de verbondenheid aan het IJsselland Ziekenhuis en haar maatschappelijke opdracht ontwerpen, implementeren en faciliteren we in nauwe samenwerking met zorgpartners gespecialiseerde diagnostische zorg. Excellente service, een scherpe prijs én denken vanuit de klant/patiënt is hierbij ons uitgangspunt.

Het AKL startte een aantal jaren geleden haar uitbreiding van diensten met het meedoen aan de aanbesteding voor het bevolkingsonderzoeking darmkanker. Inmiddels is zij één van de vier laboratoria in Nederland die deze onderzoeken doet en komen er dagelijks zo’n 2.000 monsters binnen voor onderzoek. Lianne vertelt ook over de samenwerking met de Parnassia Groep, voor wie het AKL de diagnostiek voor haar rekening neemt. Parnassia krijgt hoog kwalitatieve en betaalbare zorg door dit partnerschap. En, gedacht vanuit de klant: Parnassia Groep heeft één aanspreekpunt en één specialistisch team dat voor hen klaarstaat.

Vervolgens was het woord aan Dick van de Sluis, voorzitter Stichting Vrienden van het IJsselland: ‘als vriend maken wij projecten mogelijk die het bezoek en verblijf in het ziekenhuis veraangenamen. Zeker nu de marges dun zijn, is het fijn als je kunt leunen op vrienden die je net dat extra zetje kunnen geven.’ Kunst aan de muur, de bomen op de vide, de baarstoel, het opbaarwiegje maar ook muziek aan het bed zijn projecten die mogelijk gemaakt zijn door de Vrienden. De verbinding waar Albert van Wijk het eerder al over had wordt genoemd: het expertpanel voor het IJsselland, een netwerk van ondernemers die het ziekenhuis ondersteunen met hun expertise. Van de Sluis sluit af met een laatste succes: het galadiner afgelopen december bracht € 50.000 op voor het ziekenhuis. Dit jaar wordt het opnieuw georganiseerd. En wie wil, kan al inschrijven voor het galadiner op 21 december 2023.

Alle ondernemers gingen op de foto voor de nieuwste aanwinst van het IJsselland Ziekenhuis: de e-crafter. Deze elektrische bus wordt ingezet om patiënten op duurzame wijze van en naar de metrohalte Schenkel te vervoeren. Mogelijk gemaakt door gemeente Capelle aan den IJssel, Stichting Denk en doe mee en de Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis.

Meer weten over de Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis? Kijk dan op www.vriendenijsselland.nl