Skip to main content

Start kindvriendelijk bloedafnamepunt op de kinderpoli

13 september 2021

Op vrijdag 10 september 2021 is een nieuw speciaal kindvriendelijk bloedafnamepunt op de kinderpolikliniek gestart. Met gerichte begeleiding en afleiding door een medisch pedagogisch zorgverlener dragen we er zorg voor dat kinderen bloedafname als minder angstig ervaren.

Deze extra service bieden we aan voor alle kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar, iedere week op vrijdagmiddag tussen 13.00 – 16.00 uur, op afspraak. Een afspraak voor de speciale kindvriendelijke bloedafname maak je via de website ysl.nl.
Uiteraard kunnen kinderen ook nog gewoon gebruik maken van de kortere afspraakmogelijkheid op ons algemeen afnamelaboratorium (route 49).

Wat betekent kindvriendelijke bloedafname voor kind en ouder/verzorger?
Een bloedafname kan voor kinderen een stressvolle ervaring zijn. Door een kindvriendelijke omgeving kunnen zij beter omgaan met de spanning en onzekerheid die dit met zich mee kan brengen. Daarom is op de poli Kindergeneeskunde (route 17) een nieuw spreekuur in een bijzondere kamer ingericht.

Op het speciale spreekuur wordt meer tijd ingepland en is er meer aandacht voor zowel het kind als de ouder of verzorger. We maken op de polikliniek gebruik van verschillende afleidingsmaterialen en (ontspannings-) technieken en het taalgebruik wordt aangepast (comfort talk).

Van te voren kan worden gekozen voor het gebruik van verdovende Emlazalf. Dit zorgt ervoor dat het kind de bloedafname minder voelt. De huisarts kan de zalf voorschrijven die thuis wordt aangebracht, minimaal 1 uur voor de bloedafname. Een andere optie is de Emlapleister. Deze pleister kan van te voren worden afgehaald bij de kinderpolikliniek in het IJsselland Ziekenhuis. Ook hier is de minimale inwerktijd 1 uur. Op de website staat een filmpje over het gebruik van de pleister.

We gaan tevens werken met een ziekenhuispaspoort dat meegestuurd wordt als ouders online een afspraak maken. Hierin kunnen kinderen (tot op zekere hoogte) hun wensen aangeven.
Ook kan de ouder, indien gewenst, van tevoren de werkwijze met de medisch pedagogisch zorgverlener bespreken. Alle kinderen zijn welkom, de medisch pedagogische zorgt voor passende begeleiding voor ieder kind.

Lionsclub Capelle IJsselrijck en Stichting Vrienden
Het idee voor speciale kindvriendelijke bloedafname bestaat al langer. Het Algemeen Klinisch Laboratorium (AKL), de poli Kindergeneeskunde en de medisch pedagogisch zorgverleners hebben zich samen over het concept gebogen om dit te kunnen realiseren.
Na een presentatie van het project besloot de Lionsclub Capelle IJsselrijck in 2019 in samenwerking met de Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis een badeendjes-race te organiseren. Het geld wat daarbij werd opgehaald is voor het nieuwe bloedafnamepunt ter beschikking gesteld.