Skip to main content

Onze projecten

Het IJsselland Ziekenhuis heeft Vrienden nodig om verschillende projecten te realiseren. Wij willen met onze projecten patiënten, hun naasten en bezoekers een comfortabele omgeving en een welkom huis bieden. Deze projecten staan in het teken van het veraangenamen van de patiëntenervaringen. Dit willen we bereiken door te investeren in extra voorzieningen.

Er is door het ziekenhuis al veel geïnvesteerd en gerealiseerd om onze ambitie te kunnen bereiken. Helaas lukt het financieren van deze extra’s niet geheel uit bestaande budgetten. De Stichting Vrienden zoekt naar donateurs die het ziekenhuis een warm hart toedragen en mee willen helpen om onze ambitie gerealiseerd te krijgen.

Narcosevoorlichting Infuus

Narcosevoorlichting Kapje

Met uw hulp en steun willen wij onderstaande realiseren

Deze projecten willen wij als ziekenhuis graag oppakken om het verblijf van de patiënt, diens naasten en bezoekers te veraangenamen en waarbij we uw hulp hard nodig hebben.

Project Muziek aan bed

Wat is er mooier dan met livemuziek een bijdrage te kunnen leveren aan het sociale en emotionele welzijn van zieke ..
  Donateurs : 1
€ 5.000,00 Bijeengebracht
€ 25.000,00 Doel

Gerealiseerd!

Dankzij de Stichting Vrienden zijn al veel extra’s voor het IJsselland gerealiseerd. Hieronder presenteren wij u deze mooie projecten.

Qwiek up

Voor de kinderen die op de kindertraumakamer en / of  gipskamer worden opgenomen en behandeld realiseerden wij een mooi project, namelijk de Qwiek up.

De Qwiek up wordt gebruikt als afleiding en het verminderen van angst en stress tijdens een onderzoek of behandeling wat voor kinderen altijd erg spannend is.

De projector tovert met beeld en geluid de meest magische projecties op de saaie ziekenhuismuur die dan veranderd in een levend schilderij. 

Onze dank gaat uit naar alle donateurs.

Kunst in het Atrium

Nee, dit is geen remake van de kaskraker van André van Duin. Een oplettende voorbijganger is het misschien al opgevallen, er hangt daadwerkelijk een boom in de hal! Deze boom is één van de 4 kunstwerken die onderdeel zijn van het project Kunst in het Atrium, een samenwerking tussen Willem de Kooning Academie en IJsselland Ziekenhuis. Met deze samenwerking wil het IJsselland Ziekenhuis haar maatschappelijke betrokkenheid tonen door jonge nog niet gevestigde kunstenaars een kans te geven. Door de jury is een selectie gemaakt uit een aantal kunstwerken van deze jonge startende kunstenaars, die zijn aangedragen door de Willem de Kooning Academie. Het is een mooie uitdaging geweest om de kunstwerken op te hangen, maar het is het allemaal waard geweest.

Kerstevenement

Om patiënten, bezoekers en medewerkers onze IJsselland-kerstsfeer mee te geven, organiseren we zoals ieder jaar een aantal muzikale activiteiten. Op donderdagavond 15 december vond ons jaarlijkse kerstconcert plaats; van maandag 19 december t/m maandag 26 december werden er dagelijks muzikale optredens verzorgd, zowel in de centrale hal als op de verpleegafdelingen.

Galadiner

Op woensdag 21 december 2022 organiseerde de Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis een eerste GALADINER. Het Isala theater in Capelle aan den IJssel werd omgetoverd tot een Gala locatie. Een avond met als doel een mooie opbrengst voor bijzondere projecten waarvoor binnen het reguliere budget geen financiering is.

Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis - golfdag

Op donderdag 30 juni 2022 organiseerde de Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis de tweede 'Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis' - golfdag. Deze dag leverde een geweldige opbrengst op van maar liefst € 18.000 ! Van dit bedrag worden zeven (interactieve) Aquaria aangeschaft voor kinderen die moeten wachten op de SEH, diverse poliklinieken en de kinderafdeling.

Kunst in de hal

De centrale hal is in 2022 volledig gemoderniseerd en deze renovatie biedt prachtige kansen om de ruimte voor veel meer doelgroepen beschikbaar te stellen. Deze ruimte verdient kunst en heeft daar vier mooie geschikte plekken voor. In samenwerking met de Willem de Kooning Academie en dankzij mooie donaties van de Van Cappellen Stichting, Stichting Droom en Daad en de Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis hebben vier jonge kunstenaars voor vier locaties in de centrale hal een prachtig kunstwerk ontworpen.

Ronde tafel bijeenkomst

Op 17 mei 2022 organiseerde Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis de eerste van een serie ronde tafel bijeenkomsten, bedoeld om de kennis binnen en buiten het IJsselland met elkaar te verbinden. Als ziekenhuis staan we midden in de wijk en hebben we een maatschappelijke functie. We delen zo onze kennis, halen extra denkkracht naar het ziekenhuis en investeren in betekenisvolle relaties met organidaties en wijken in de omgeving van het ziekenhuis.

Paasevenement

Op donderdag 7 april werd een paasei van ongeveer 2,30 meter hoog en 1,50 meter breed in de hal geplaatst. Hierin konden patiënten/bezoekers kleine eieren hangen waarop een mooie tekst werd geschreven, bedoeld voor al onze medewerkers. Op beide paasdagen werden er twee muzikale optredens georganiseerd.

Muziek aan bed

Wat is er mooier dan met livemuziek een bijdrage te kunnen leveren aan het sociale en emotionele welzijn van zieke en kwetsbare mensen in ons ziekenhuis? Muziek aan bed laat kinderen, volwassenen en kwetsbare ouderen de aandacht verleggen van somberheid, pijn en angst naar veerkracht, verlichting en acceptatie. Zowel in 2021 als in 20222 speelden cellisten van Muziek aan Bed tweemal per maand op de verpleegafdelingen prachtige muziek. Dit werd zo'n groot succes en enorm gewaardeerd door patiënten, bezokers en medewerkers dat het bestuur van de Stichting Vrienden heeft besloten deze activiteit ook in 2023 te laten plaatsvinden.

Blij met de SensiView op de operatiekamer!

Een operatie is en blijft spannend, voor kinderen en ouders. Wat gaat er gebeuren? Zal alles goed gaan? Stress kan een probleem zijn.

Om rust en ontspanning op het OK-complex te creëren, was het de wens van het OK complex IJsselland Ziekenhuis  om hier een animatieprojectie te installeren. Deze projectie geeft afleiding en ontspanning, niet alleen tijdens de voorbereiding op de operatie, maar ook na afloop. Bewegend beeld leidt af, maakt vrolijk en neemt spanning weg bij zowel kinderen als bij ouders.

Kindvriendelijk bloedafnamepunt op de kinderpoli

Op vrijdag 10 september 2021 is een nieuw speciaal kindvriendelijk bloedafnamepunt op de kinderpolikliniek gestart. Met gerichte begeleiding en afleiding door een medisch pedagogisch zorgverlener dragen we er zorg voor dat kinderen bloedafname als minder angstig ervaren.

Deze extra service bieden we aan voor alle kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar, iedere week op vrijdagmiddag tussen 13.00 – 16.00 uur, op afspraak. Een afspraak voor de speciale kindvriendelijke bloedafname maak je via de website ysl.nl.
Uiteraard kunnen kinderen ook nog gewoon gebruik maken van de kortere afspraakmogelijkheid op ons algemeen afnamelaboratorium (route 49).

2 Optiflows voor Suriname

Voorzitter raad van bestuur Albert van Wijk vindt het belangrijk dat het IJsselland Ziekenhuis  een bijdrage levert om Suriname in deze schrijnende situatie te helpen. Dit wens je niemand toe. In plaats van alleen toe te kijken krijgen we in het IJsselland Ziekenhuis de gelegenheid om ook daadwerkelijk iets te kunnen doen. Ons doel in Suriname is om directe zorg te verlenen en relaties voor de toekomst te leggen."

Longarts Sunil Ramlal van het IJsselland Ziekenhuis vertelt: "In Suriname is er nog steeds code zwart in de ziekenhuizen, code paars in het land. De economie moest echt weer open, waardoor alles helaas weer oploopt, maar er is bijna geen andere manier. Het vaccineren loopt wat beter. De IC's liggen nog steeds bomvol en er is geen plek meer voor nieuwe patiënten.

Sunil: "Ons team gaat ondersteunen in een lokaal ziekenhuis in Wanica. Dankzij de hulp van de Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis die 2 Optiflow apparaten heeft gedoneerd, kunnen we zeer zieke patiënten meer bieden."

Annemarie: "Het gaat om patiënten die nu 10 tot 15 liter zuurstof per dag (!) nodig hebben. Met een Optiflow apparaat kan zuurstof onder hogere druk worden toegediend waardoor de patiënt met Covid zich minder benauwd voelt.

Groenvoorziening in de centrale hal

Zaterdag 28 augustus 2021 is de volgende stap gezet in de verdere aankleding van onze centrale hal. Net zoals bij de start van het ziekenhuis - meer dan 30 jaar geleden - staan er weer bomen in de hal!.

Er zijn 6 echte bomen geplaatst. De bomen zijn aangeschaft met donaties van de Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis, de Van Cappellen Stichting en het Denk en Doe mee Fonds.
Een absolute aanwinst voor het ziekenhuis!

Qwiek up, mobiele projector die van iedere ruimte een belevingsruimte maakt

De Qwiek up is een mobiele projector die van elke ruimte een belevingsruimte maakt. Door middel van projecties van beelden op de muur en/of het plafond (bijvoorbeeld bekend oude foto’s), ondersteund met rustgevende of herkenbare muziek, biedt het ontspanning en structuur aan patiënten op momenten die daarom vragen. Bijvoorbeeld bij onrust of het verliezen van een dag- en nachtritme. Het apparaat is eenvoudig te bedienen door familie, begeleiders en verpleging.

Dit project kon worden verwezenlijkt dankzij de financiële steun van de Stichting Vrienden van het Havenziekenhuis.

Fietslabyrint met motomed voor mensen die niet zelfstandig buiten kunnen fietsen

Mensen die niet zelfstandig buiten kunnen fietsen, kunnen met het Fietslabyrint virtuele fietstochten maken en zo de wereld ontdekken of in hun eigen woonplaats fietsen. Een motomed is een fiets/bewegingstrainer voor de armen en benen die gebruikt kan worden door mensen met een bewegingsbeperking. De fietsroutes op het scherm zorgen voor herkenning, afleiding en gespreksstof, waardoor mensen langer fietsen en op een ontspannen manier hun conditie verbeteren. De prachtige beelden en omgevingsgeluiden zorgen voor een realistische fietservaring, waardoor mensen meer plezier krijgen in bewegen. Het Fietslabyrint is ook toegankelijk voor patiënten in een rolstoel.

Dit project kon worden verwezenlijkt dankzij de financiële steun van de Stichting Vrienden van het Havenziekenhuis.

Speelwand voor kinderen bij de Spoedeisende Hulp

Lang wachten en misschien heb je pijn. Dan is het superfijn als je in de wachtruimte bij de Spoedeisende Hulp toch een beetje afleiding hebt.

Dankzij verschillende acties in winter 2016-2017 heeft de afdeling Spoedeisende Hulp nu een speelwand met touchscreen voor de kinderen in de wachtkamer.

Relaxstoelen op afdeling Neonatologie mede dankzij Stichting Pallieter

De kinderafdeling van het IJsselland Ziekenhuis heeft twee prachtige relax fauteuils gekregen van de Stichting Pallieter. Deze elektrische relax fauteuils worden gebruikt door ouders, die hierin heerlijk met hun pasgeboren kindje kunnen buidelen.
Buidelen is in de eerste levensfase  erg belangrijk voor de relatie tussen ouder en kind. Als een kindje in de couveuse ligt, is lichamelijk contact niet altijd zo vanzelfsprekend. Even knuffelen is er dan niet bij. De enige manier om te kunnen knuffelen is ‘buidelen’.
Bij het buidelen ligt de ouder met ontbloot bovenlichaam langere tijd in een comfortabele ligstoel met het kindje op de borst, dekens eroverheen voor de warmte. Dit is zowel voor ouders als voor het kindje een fijne ervaring. Deze stoelen hebben daarom een grote toegevoegde waarde voor ouder en kind.

De medewerkers van de kinderafdeling van het IJsselland Ziekenhuis bedanken ook de Stichting Pallieter voor deze prachtige voorziening!

Seniorvriendelijke klokken

Dankzij de Vrienden van het IJsselland zijn 140 klokken geplaatst op de kamers van de verpleegafdelingen voor onze oudere patiënten en voor iedereen die niet goed kan zien.

De klokken zijn extra groot en tevens wordt de datum vermeld. Heel fijn voor patiënten die wat langer in het ziekenhuis moeten verblijven en voor wie het besef van dagen en tijd moeilijker wordt.

Healwell ondersteunt dag- en nachtritme IC-patiënt

Op 17 juni 2016 opende de burgemeester van Capelle a/d IJssel de eerste Intensive Care (IC) afdeling van Nederland met Healwell. Healwell is een lichtoplossing van Philips die het natuurlijke dag- en nachtritme van de patiënt ondersteunt en zo rust en comfort voor de patiënt bevordert. Voor patiënten op een IC afdeling, die de hele dag binnen zijn met veel apparatuur om zich heen, kan kunstlicht een gezonde slaap/waak-cyclus ondersteunen door de patronen van het natuurlijke daglicht na te bootsen. Goed en passend licht op de verschillende momenten van de dag draagt bij aan comfort, aan patiënttevredenheid, aan het psychische en emotioneel welbevinden van een patiënt, en aan de kwaliteit van slaap. Het licht kan per kamer – dus per individuele patiënt – worden geregeld. De speciale verlichting op de IC-afdeling is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis.

Dromerig plafond in de MRI-kamer

December 2015 kon het IJsselland de nieuwe MRI scanner in gebruik nemen. Voor de patiënt biedt de scanner meer comfort dan voorheen: het onderzoek gaat veel sneller en een patiënt kan gemakkelijker op de juiste manier op de tafel liggen.  Daarbij hebben de Vrienden van het IJsselland voor een prachtig nieuw lichtplafond gezorgd waarbij de patiënt tijdens de scan naar dromerige witte wolken in de verte kan kijken. Een fijne afleiding.

Afwegingen in palliatieve zorg delen: 'Gewonnen tijd'

In februari 2014 won het IJsselland Ziekenhuis de Guus Schrijversprijs voor het beste zorgpad van het jaar: het Transmurale Zorgpad Palliatieve Zorg. Dit was voor het ziekenhuis de aanleiding om een boek samen te stellen met verhalen over het zorgpad. Verhalen voegen immers waarde toe, zeker als het over de laatste levensfase gaat.

Het boek ‘Gewonnen tijd’ gaat over ondersteunende zorg in het laatste levensjaar. Het zijn de verhalen van patiënten, nabestaanden en zorgverleners uit de keten, waarbij zij niet alleen spreken over protocollen en de werkwijzen, maar juist ook over afwegingen en nuances.

De Vrienden hebben in de totstandkoming van het boek in 2015 essentieel bijgedragen. Hierdoor kunnen we deze belangrijke ervaringen en kennis nu delen met palliatieve zorgteams en ziekenhuizen in het hele land, en zelfs in België.

Patiëntvoorzieningen Maag-, Darm- en Levercentrum

Aanvullende voorzieningen voor patiënten in het Maag-, Darm- en Levercentrum, zoals een aanmeldzuil en een watercooler. De mensen die na een onderzoek of kleine ingreep kort op de dagverpleging MDL moeten blijven, kunnen kijken naar mooie verlichte plafondplaten. Alsof je naar buiten kijkt.

Heart Pillows

Vergoeding van het materiaal voor de “Heart Pillows.” Verpleegafdeling B2 maakt deze kussens voor patiënten die een okselkliertoilet bij borstkanker hebben ondergaan. Het kussen kan in de oksel worden geklemd en geeft steun, het helpt oedeem voorkomen en het draagt bij aan het verminderen van pijn. Patiënten mogen hun kussen mee naar huis nemen.